HIFU – лечение на рак на простата

HIFU – лечение на рак на простата чрез високоенергийна прицелна ултразвукова терапия
Клиника „Медикус Алфа“ е първото лечебно заведение у нас, което прилага Високо-Енергийна Прицелна Ултразвукова терапия при рак на простата. Технологията е внедрена още през 2010г. и оттогава се използва рутинно от екипа ни опитни уролози. От февруари 2017г. в клиниката работи последно поколение апарат за HIFU-терапия на простатен карцином.
За 7 години в клиниката по този метод са лекувани над 100 души, като при близо 95% от тях лечението е окончателно и без усложнения. Възникналите рецидиви са след втората година от лечението и са напълно съизмерими с резултатите от другите методи за лечение. От решаващо значение за пълния и траен успех на лечението е стриктното спазване на клинините критерии за подбор на пациентите, подходящи за терапия чрез този метод.
Технологията HIFU (високочестотен ултразвук или “Хайфу”) е авангардна и дава възможност за безкръвно и безболезнено премахване на туморите на простатната жлеза. Методът не измества напълно досегашните оперативни техники, тъй като не е подходящ за всички групи пациенти. Безспорни предимства има при  клинично и хистологично доказани пациенти в началните стадии на болестта, които отговарят на строго определени клинични критерии, свързани със стойностите на простатно специфичен антиген (PSA) и хистологична оценка на карцинома по Глисън. Всяко отклонение от показанията може да повиши риска от последващ рецидив, затова прецизната диагностика и високата квалификация на уролозите е от съществено значение. Клиника “Медикус Алфа” е водеща и в това направление, благодарение на технологията за насочена биопсия на простата ХистоСкенинг (повече за нея виж тук…)

Методът “Хайфу” представлява високо енергийна прицелна ултразвукова терапия, чрез която се извършва аблация (разрушаване) на простатата, без радиация и без да се засяга околната тъкан. Високата енергия на ултразвука се фокусира в тъкан с площ колкото оризово зърно. Развива се температура дo 105 градуса, която разрушаваща мембраната на клетките. Те буквално се стопяват, без да се засягат околните зони. Така участък по участък се „стопява“ цялата простатна жлеза. Злокачествените образувания се унищожават и на тяхно място се формира съединителна тъкан, в която няма туморни клетки. Методът работи с висока прецизност и дава възможност, при медицински показания да се унищожи само зоната на само раковите клетки (фокална терапия) или простатната жлеза да се отстрани частично, без да се засегнат здравите тъкани. Това дава на пациентите възможно най-високата степен на сигурност.
Процедурата се провежда под пълна анестезия. Може да трае от 1 до 4 часа. Има следните предимства:
Болничният престой е един ден, а работоспособостта се възстановява на 5-ия ден. За сравнение – след отворена хирургична намеса пациентът обикновено се възстановява поне 3 месеца.
Над 95 % от оперираните пациенти са със запазена нормална уринарна и еректилна функция. При класическата операция изпускането на урина и половата немощ се срещат в почти 50 процента от случаите.

Още по темата…