Да се подготвим за лятото със слънчеви бани и правилна козметика

Д-р Десислава Ночева

е дерматолог и специалист по естетична медицина в клиника „Медикус Алфа“. Преподава като асистент в Медицински Университет – Пловдив. Завършила е медицина през 2006г., а през 2015г. добива специалност кожни и венерически болести. Две години по-късно защитава дисертационен труд на тема „Практическо приложение на дигиталната дерматоскопия в диагностиката на пигментни и непигментни кожни лезии“. В практиката си използва метода на видеодерматоскопията, за да гарантира най-точни резултати с възможност за проследяване на състоянието на своите пациенти.

Лятото е сезонът на безгрижието, но не и когато става въпрос да се защитим ефективно от силното слънце. Преди да се отдадем на заслужения отдих и летните емоции е добре да помислим и за безопасността си под слънчевите лъчи. Дерматологът д-р Десислава Ночева, припомня колко важно е да не забравяме за слънцезащитните кремове, за да се предпазим от заболявания като рака на кожата.

Тя препоръчва при всички случаи хората с по-светла кожа да изберат кремове с фактор на защита 50+, а тези с по-ниска степен на предпазване да оставят за сезоните, когато слънцето не е толкова интензивно.

Съветът ѝ е всички, решили да се насладят на лятното слънце, да имат предвид, че препаратите предпазват кожата ни до известна степен и затова не трябва да пропускаме да сложим в багажа за ваканцията си и аксесоари като шапки и слънчеви очила, за да бъде почивката ни наистина приятна и безопасна за здравето. Разбира се, излагането в часовете по обяд, когато слънцето е най-жестоко   – между 11 и 16 часа, не е препоръчително.

За да не стресираме кожата си и да си спестим дискомфорт от изгаряне и алергии при първите дни на плажа, д-р Ночева съветва да помислим за подготвителни слънчеви бани в градски условия. Според нея постепенното излагане ще улесни адаптацията ни и когато отидем на морето не само ще имаме известен здравословен загар, но и ще намалим стреса от директното излагане на слънце. Най-добре е да започнем с по няколко минути на ден, като увеличаваме престоя на слънце с по малко постепенно.

Не трябва да забравяме и да сменим козметиката си за този сезон. Тъй като през лятото се увеличава функцията на мастните и потните жлези, е по-добре да изберем леките продукти, които позволяват на кожата да диша. Основно изискване е дневният крем да бъде със слънцезащитен фактор, напомня д-р Ночева.

В „Медикус Алфа“ д-р Ночева продължава да консултира пациентите си, за да им осигури едно спокойно лято, както и да извършва всички разкрасяващи и естетични процедури.