Диагностика и лечение на онкологични кожни заболявания

През последните години кожните карциноми трайно са сред онкологичните заболявания с най-голяма честота у нас, както при мъжете, така и при жените. Немеланомните кожни карциноми засягат средно около 19 на 100 хиляди мъже и 9 на 100 хиляди жени, като се смята, че до 2030 г. броят на диагностицираните ще се увеличи почти с 50 на сто.
Клиника „Медикус Алфа“ осигурява на своите пациенти правилна и навременна диагностика, гарантирана от опита на специалистите ни и технологичните възможности на сектора. Установени навреме, тези заболявания са напълно лечими, и дори могат да бъдат доведени до успешен терапевтичен изход без качеството на живот на пациента да пострада значимо.

  • Дерматоскопия
    Дерматоскопията е бърз, неинвазивен метод за диагностика на различни изменения по кожата. При него чрез специален апарат (дерматоскоп) измененият кожен участък, или всеки от изменените участъци, бенки, петна или други образувания, се оглеждат през увеличително стъкло под насочена светлина. В ръцете на опитен специалист изследването на дадено кожно изменение с дерматоскоп може да бъде достатъчно за поставяне на диагноза, без да се налага биопсия. Клиника “Медикус Алфа” разполага с дигитален видеодерматоскоп с увеличение до 200 пъти, както и с водещи за страната специалисти в този диагностичен метод. Повече за видеодерматоскопията можете да прочетете тук.
  • Биопсия на кожа
    Немеланомният кожен рак няма специфична симптоматика. Проявите му могат да наподобяват много други по-леки кожни заболявания. Доказано сигурен метод за установяване на онкологичен процес при проблем, който не се повлиява от обичайни терапии, е биопсията. Тя представлява мини-инвазивна процедура, при която се взима парченце от засегнатия кожен участък, което се изследва от хистолог. Методите за взимане на проба са няколко и зависят от характера на изменението и площта на засегнатия участък. Приемът на някои лекарства (противовъзпалителни, противогъбичкови, кортикостероиди и др.) може да повлияе резултата от изследването.