Химически пилинг при акне и детонизирана кожа

Химическият пилинг на лице е вид терапия, която се прилага основно през зимния сезон. При нея лицето се обработва с разтвор с по-висока от нормалната за кожата киселинност. По време на терапията няма значими неприятни усещания – въздействието на разтвора предизвика леко парене, което отминава за минути. Възстановителният период е между 7 и 10 дни, в рамките на които горния слой на кожата се излющва. Задължително е през това време да се прилагат препоръчани от дерматолога козметични продукти за слънчева защита, възстановяване и предпазване на кожата. Химичният пилинг се препоръчва при различни кожни проблеми, като едно от най-честите му показания е акнето. Заболяването обаче не трябва да е в активна фаза. Ако има гнойни пъпки, острата изява трябва първо да се излекува чрез други терапевтични методи. Траен ефект се постига след 4-6 процедури, които се извършват през десет дни. Най-често при пилинг-терапия за акне на пациента се прилага разтвор от салицилова киселина, която въздейства на комедоните. Тя премахва повърхностния слой мъртви клетки и отваря космено-мастния фоликул. Така се предотвратява развитието на бактерии и кожата остава спокойна два до четири месеца след терапевтичния курс. Химичният пилинг не е подходящ при пациенти с тежка форма на акне.
По отношение на стареенето на кожата, химичният пилинг има по-скоро профилактичен, отколкото терапевтичен ефект. Процедурата е препоръчителна за пациенти, при които първите признаци на стареене вече се забелязват – пигментни петна, фини бръчици и разширени капиляри. В зависимост от типа кожа, генетичния фактор, поддръжката, тези признаци може да се проявят още на 25 години, или след 30-тата година. При пациенти, които започнат да прилагат противостареещ пилинг в този период, и го прилагат ежегодно, кожата може да поддържа оптималния си вид в продължение на години.
Лечение на акне
Акнето е най-честата кожна патология в световен мащаб. В периода на пубертета то често се приема от пациентите за обичаен проблем, който просто трябва да се остави да премине. При по-изявените форми обаче, заболяването нарушава нормалната структура на кожата така, че пълното й възстановяване става невъзможно. Затова е добре още при възникване на проблема да се посети дерматолог, който да изготви терапевтичен план, за да бъде кожата здрава и в оптимално добро състояние. Терапията може да включва медикаменти – перорални или за външно приложение – специализирана козметика, режим за хигиена и поддръжка на кожата, различни процедури. Лечението е продължително и включва различни подходи. Когато акнето се проявява и след 30-годишна възраст, това обикновено е следствие от фактори като начин на живот и хранене, хормонални проблеми, други заболявания. В тези случаи се препоръчва терапията да се изготви от мултидисциплинарен екип, който да се ангажира с диагностика и лечение на причините за кожния проблем, а не само с неговата външна изява. За да има лечението траен и удовлетворителен ефект, се изискват постоянство и ангажираност. Дерматологичният сектор на клиника „Медикус Алфа“ предлага на пациентите ни пълен спектър от решения за различните форми на заболяването.