Хиалуронова терапия

Хиалуроновата киселина е органичен и биологичен продукт. Съдържа се в естествена форма в дермата – втория слой на човешката кожа. С годините и стареенето на кожата, количеството й намалява, което обуславя много от видимите признаци на остаряването на лицето – появата на бръчките, намаляването обема на устните, отпускането на кожата. Хиaлуроновата киселина е молекула, която задържа вода, и в естетичната дерматология се прилага под много форми.

  • Мезотерапия
    При нея се използва свободна хиалуронова киселина, която се инжектира в цялото лице през 1см. Резултатът от тази намеса особено ярко се вижда след летния сезон, когато кожата е дехидратирана. Постига се изглаждане на тургура, заличаване на фините бръчки, изравняване на тена и цялостен по-свеж вид.
  • Филъри (пълнител)
    Когато се използва под тази форма, концентрацията на хиалуроновата киселина вече е много по-висока и е свързана с много по-здрави химични връзки. Това я прави неподходяща за поставяне в цялото лице, но изключително удачна за запълване на бръчка или за изграждане на обем, което е и едно от най-популярните й приложения (например в областта на устните и скулите). Широко практикувано е и запъването на назолабиална бръчка. Има филъри с по-ниска концентрация, които са подходящи за запълване на по-фини бръчки – например гневна бръчка или пачи крак, когато пациентите не желаят да поставят ботокс.

Възможни нежелани реакции:
Синтетичната формула е идентична с тази, която се синтезира в човешкото тяло, затова и инжектираната хиалуронова киселина се разгражда в организма както и естествената. Рискът от нежелани реакции е сведен до минимум, в сравнение с други вещества, които са ползвани в естетичната медицина, като силиконовото олио например. В случай на реакция (изкривяване на лицето, образуване на гранулом, неравности и др.) действието на хиалуроновата киселина може да се прекрати с еднократно инжектиране на хиалуронидаза, чиито ефект се вижда до 24 часа.
Един от най-честите проблеми с приложението на хиалуронова киселина в момента е хиперкорекцията. Тя е резултат от прекомерно количество на вложения материал или прекалена честота на хиалуроновите процедури. Специлистите на „Медикус Алфа“ имат богат опит и се придържат стриктно към схемите за приложение на хиалороновата киселина, което дава гаранция, че естетическият ефект ще бъде възможно най-добър, а не просто максимален по обем. Ефектът се смята за оптимален, когато увеличаването на обема не променя естественото съотношение горна/долна устна (2/3), не води до „изпадане“ на горната устна напред или „обръщане“ на устните, тъй като тези резултати се смятат за нежелани и противоречат на принципите на естетиката.
Противопоказания
Бременност, кърмене, автоимунни заболявания (например тиреоидит на Хашимото), прием на лекарства за разреждане на кръвта др.