Ботокс терапия

  • За изглаждане на бръчки
    Инжектирането на ботулинов токсин се използва най-често за спиране на движението на мимическата мускулатура. Най-голямо приложение има в горната част на лицето – гневна бръчка, чело и пачи крак, тъй като тези бръчки имат най-пряка корелация с движенията на мимическата мускулатура. Освен това в тази област рискът от странични ефекти е минимален. Ако например се ползва за изглаждане на назолабиална бръчка (от носа към устната) се получава така нареченото лице маска, тъй като се блокира движението на голяма част от лицевите мускули. Това е неприятен и нежелан ефект. Ботоксът се използва вече достатъчно дълго в естетичната дерматология и се е наложил през годините като най-доброто средство за корекция на бръчките в горната част на лицето, където е и най-честото му приложение. По-редки и специфични приложения има за подобряване естетическия вид на шията, и други.
    По същността си ботоксът е отрова, медицинското му наименование е „Ботулинов токсин“, поради което трябва да се прилага под лекарски контрол. Екипът на клиника „Медикус Алфа“ е изцяло медицински, с богати познания в естетичната медицина, а процедурите се извършват в комфортна и сигурна среда. Това гарантира най-добри резултати, минимални рискове и спокойствие както за естетичния, така и за здравния ефект от процедурата. Ботоксът се инжектира с малка игла по специална техника. Дерматологът определя точната зона, в която движението на мускулатурата е най-мощно, след което определя и необходимата доза единици ботулинов токсин. Ефектът настъпва около третия ден след инжектирането. Тогава пациентът вече не може да движи толкова мощно таргетираната с терапията мускулатура и се получава изглаждане на бръчката. Ефектът от терапията е най-мощен през втория и третия месец, и се запазва между 4 и 6 месеца. Това има и своите положителни страни, тъй като ако пациентът прецени, че резултатът се разминава с представите му, трябва просто да изчака действието да отмине. След шестия манипулацията трябва да се повтори, в противен случай постепенно видът на лицето се връща в изходното състояние. Ако целта на пациента е трайно да се запази видът на кожата, процедурата трябва да се повтаря в първите две години през 6 месеца, а след това – по веднъж годишно. Като всяка процедура, поставянето на ботокс има своите показания и противопоказания. Те се определят от дерматолога по време на първичния преглед, в зависимост от желанията на пациента и евентуалните му съпътстващи състояния или заболявания.
  • За намаляване на изпотяването
    Приложението на ботокс в подмишничите ямки за намаляване на изпотяването е по-малко популярно, но особено ефективно в летния период. Най-често процедурата се търси от пациенти, при които изпотяването под мишниците е много силно изразено, нарушава социалните им контакти, а понякога причинява и професионални затруднения. Потта излиза на повърхността на кожата с помощта на много малки мускулни влакна, разположени около потните жлези. Ботоксът се инжектира под повърхността на кожата и техниката на приложение е напълно различна от прилагането му върху лицето. При тази процедура се блокира движението на тези миниатюрни гладки мускулни влакна, вследствие на което потта, която се произвежда от тялото, се изхвърля от други потни жлези. Процедурата не нарушава терморегулацията на тялото и не носи специфични рискове. Ефектът на действие е между 6 и 8 месеца, като най-подходящото време за приложението му е през пролетта.