Д-р Десислава Ночева: Ракът на кожата е лечим, стига да се хване навреме!

Д-р Десислава Ночева е дерматолог и специалист по естетична медицина в клиника „Медикус Алфа“. Преподава като асистент в Медицински Университет – Пловдив. Завършила е медицина през 2006г., а през 2015г. добива специалност кожни и венерически болести. Две години по-късно защитава дисертационен труд на тема „Практическо приложение на дигиталната дерматоскопия в диагностиката на пигментни и непигментни кожни лезии“. В практиката си използва метода на видеодерматоскопията, за да гарантира най-точни резултати с проследяване на състоянието на своите пациенти.

 • Д-р Ночева, какви са опасностите, които крие лятото за нашата кожа?
  На първо място през лятото има значение слънчевото облъчване. През този сезон се получава изключително интензивна слънчева радиация. Поради тази причина е от съществена важност при здравите хора да се извършва профилактика за заболявания като рака на кожата, както и при тези, които имат проблеми, които се отключват от слънцето. Налага се използването на слънцезащитни кремове. Препоръчва се през летния сезон да се използват кремове с фактор 50+ и те да бъдат нанасяни на всеки 2 часа. По-ниските фактори, като например 30-ти фактор, са подходящи за кожа с по-тъмен цвят и съответно могат да се използват през зимния период за белите кожи.
 • Можем ли да разчитаме, че козметичните продукти, които са на пазара, могат да ни предпазят напълно или все пак трябва да проявяваме отговорно отношение към излагането на слънце?
  Тези препарати предпазват до известна степен, но така или иначе другите предпазни мерки като използването на слънчеви очила, на шапки, на защитно облекло не отпадат, както и е изключително важно пазенето от слънце в най-интензивните часове – между 11 и 16 часа. Така че кремовете осигуряват някаква профилактика и частично предпазване, но не бива да разчитаме 100% на тях. Трябва да се осъществяват и други мерки на защита.
 • На какво трябва да обърнем внимание преди началото на летния сезон, за да запазим кожата си здрава и красива?
  Преди началото на летния сезон е хубаво да направим подготовка на кожата за интензивното слънцегреене, като това се препоръчва да се направи с постепенно излагане на слънчева светлина. Започва се с по няколко минути на ден, като е добре това да се случва в градски условия. След това се препоръчва постепенно да се увеличава експозицията, за да може, когато дойде време за интензивното слънцегреене през лятото на морето, кожата ни до известна степен да е адаптирана вече.
 • Кога трябва да консултираме подготовката си за излагане на слънце с дерматолог? В кои случаи е задължително да разговаряме със специалист?
  Задължително е, ако имаме проблем, който се активизира от слънцето, например слънчева алергия. Тези проблеми могат да бъдат вродени и придобити. Има пациенти, които страдат от порфирии или други заболявания, при които се увеличава чувствителността към слънчевата светлина и те придобиват обрив или различен кожен проблем. В тези случаи е задължителна консултацията с дерматолог.
  При всички останали здрави пациенти особено тези, които имат множествени бенки, също е добре да се направи консултация. Необходимо е да се огледат с дерматоскоп и съответно да им бъде казано кои особено трябва да бъдат предпазени от интензивно слънцегреене.
 • Всички бенки и кожни дефекти ли трябва да бъдат консултирани от дерматолог преди летните ваканции?
  Тези, които имат по-съществен проблем, да. Бялата кожа е много предразположена към рака на кожата. Особено хората със светли очи и коса. При тях е изключително важно да се научат как правилно да се предпазват от слънцето.
 • Какво представлява дерматоскопията като изследване и за какво се използва?
  Дерматоскопията е метод, с който с въоръжено око могат да се видят структури, които нормално с невъоръжено око не се виждат. Тя дава увеличение около 50 пъти. По този начин могат да се видят структури от епидермиса. Използва се основно за диагностика и ранно откриване на рака на кожата и най-вече на меланома. Може да се използва и за оглед на други бенки, които са доброкачествени, но носят някакъв потенциал за злокачествено израждане. Абсолютно безболезнено е, тъй като се използва само увеличителна лупа. Аз работя с видеодерматоскоп, което означава, че може да се включи към компютър и от него да се наблюдава самата бенка или лезия. Много често могат да се наблюдават и различни типове обриви. Това също помага за правилното поставяне на диагнозата.
 • Какво да имаме предвид преди изследването? Изисква ли някаква специална подготовка?
  Не е необходима никаква специална подготовка. Трябва да се има предвид само да не се намазват никакви продукти. Кожата трябва да е чиста. Но дори и да има намазан продукт, преди самото изследване се прави почистване обикновено с етилов спирт. След това се нанася понякога гел, ако се използва контактен дерматоскоп. Ако е безконтактен дерматоскопът, не се използва гел. Но е добре да не се слагат никакви кремове. Това е единственото изискване.
 • Кога се препоръчва дигитален вариант на изследването (видеодерматоскопия)?
  Дигиталният вариант винаги се препоръчва пред обикновения, защото така се прави запис на лезиите. Освен това увеличението на обикновения е по-малко. Всъщност обикновения дерматоскоп е по-старият метод, който много помага при липса на дигитален дерматоскоп, но по-добрата методика е наличието на дигитален дерматоскоп. Неговото предимство е, че дава по-голямо увеличение и записва снимките. Така например след 6 месеца, ако е необходимо пак да се огледа дадена бенка, може да се сравнят. Докато при ръчния дерматоскоп всичко се случва в момента на прегледа и информацията изчезва. Остава в съзнанието на лекаря, но сами разбирате, че това няма как да продължи 6 месеца.
 • При какви условия ракът на кожата е лечим?
  При всички случаи, когато е в начален стадий. В началните стадии наистина може да бъде лечим. Все пак зависи и за какъв рак говорим, тъй като те могат да бъдат различни типове, но този който е най-опасният, е всъщност меланомът. Той понякога може много бързо да метастазира. Той е най-злокачественият рак в човешката патология, заради това, че метастазира по кръвен и лимфен път. И въпреки всичко, ако бъде открит навреме в началото, той ще бъде лечим. Другият тип рак, който е например базоцелуларният карцином, той няма тенденция да метастазира, но пък за съжаление разрушава в дълбочина структурите на кожата и подкожието. Така че, за да не остават големи белези, при всички случаи е добре да се приложи лечение още в началото. При всички типове рак най-доброто лечение е хирургичното изрязване в здраво с хистологично изследване и доказване на диагнозата, и след това последващо лечение, ако се налага.
 • За какъв тип проблеми са подходящи лазерните процедури?
  Лазерните процедури имат доста показания. Понякога показанията им са по-скоро козметични като при лазерната епилация – премахването на нежеланото окосмяване, което го препоръчваме дори и при различни дерматози. Например, има едни заболявания, които се дължат на враснали косми, и в тези случаи не се препоръчва кола маска или епилатор. В тези случаи лазерната епилация е много полезна. Освен тези козметични приложения, тя има и редица медицински приложения. Например може да се използва за лечението на редица съдови малформации, които могат да бъдат вродени или придобити. Може да се използва за третирането на пигментни петна, когато се образуват поради някакво заболяване или като чисто козметичен дефект, например хормонални след бременност или след употреба на орални контрацептивни средства.
  Голямо приложение имат също така при премахването на различни доброкачествени образувания. Когато едно образувание има потенциал да е злокачествено или то е вече такова, тогава не е добре да се третира нито с лазер, нито с някаква друга консервативна методика. В тези случаи се препоръчва изцяло хирургично изрязване и хистологично изследване. Когато обаче образуванието е доброкачествено, много успешно лазерната методика премахва нежеланото образувание.
 • Как да планираме естетичните процедури през лятото предвид силното слънце?
  От естетичните процедури спираме най-вече приложението на химичния пилинг и на лазерните процедури, тъй като при тях съществува риск от интензивното слънцегреене да се образува страничен ефект, който се изразява в хиперпигментация или в кафяви петна по кожата. Всички останали процедури, които са инжекционни като мезотерапията, може да се осъществяват и през летния сезон.
 • Какво е добре да вземаме предвид, когато избираме козметиката си за летния сезон?
  Тъй като през летния сезон се увеличава функцията на мастните и потните жлези, е по-добре да се избират по-леките текстури. Почти всички медицински козметики имат богат крем и лек крем. Трябва да се избира лекият крем. През деня задължително лекият крем трябва да бъде със слънцезащитен фактор. За през нощта, ако през зимния период сме използвали кремове с киселини или ретиноли, те трябва задължително да се спрат, тъй като отново носят риск от хиперпигментация.