10 лесни и важни грижи за краката на диабетиците

В Пловдив откриха първия интердисциплинарен сектор за „Профилактика и лечение на диабетно стъпало”

Диабетното стъпало е едно от най-честите и тежки усложнения на захарния диабет. Основни причини за развитието му са увреждането на периферните нерви и съдове на краката. Ампутацията при хората със захарен диабет е 25 пъти по-честа, отколкото при хора без диабет и е най-честата причина за нетравматична ампутация на крайник. За да не се стига до тази крайна мярка са необходими навременни диагностика, профилактика и лечение.

В пловдивската клиника „Медикус Алфа“ заработи първия интердисциплинарен сектор за „Профилактика и лечение на диабетно стъпало”, където пациентите получават компетентно мнение от 3-ма специалисти – ендокринолог, съдов хирург и невролог. Този подход с интегриране на изследвания, методики и терапии от различни дисциплини, е рядко срещан в България. Консултациите извършват д-р Мария Митева – специалист по ендокринология и болести на обмяната, д-р Александър Плачков – специалист по обща и съдова хирургия и неврологът д-р Антоанета Неделева.

д-р Мария Митева

„В Медикус Алфа преглеждаме диабетици, които вече имат проблеми със стъпалата си, както и диагностицирани с тази болест, които биха желали да им се направят профилактични прегледи, инструментални и лабораторни изследвания, за да се прецени дали и в каква степен са нарушени техните кръвообращение и инервация. Имаме много възможности преди оперативните, с които да се подобри състоянието на долните крайници“, казва съдовият хирург д-р Плачков. Той и неврологът д-р Неделева посочват, че чрез скрининга с триплекс доплер и ЕМГ- електромиография могат да се установят и най-ранни промени в кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници, и доколко те имат нужда от профилактика и лечение. Д-р Плачков добавя още, че „пациенти, на които бъдат установени в хода на изследванията, високостепенни стенози ще им бъде предложено допълнителна компютър-томографска ангиография на крайниците и при необходимост последващи съдови реконструктивни операции, с цел запазване на засегнатия крак“.

Лекарите в колаборация, след провеждане на прегледи и изследвания, вземат решение за терапевтичното поведение при конкретния пациент. В зависимост от степента на хроничната артериална недостатъчност на крайника може да се използват богат набор от медикаментозни средства, а при напреднал процес нерядко се налага и оперативно лечение. При наличие на язви на стъпалото също могат да се прилагат различни консервативни терапии в зависимост от вида и тежестта, допълва ендокринологът д-р Митева. И тримата специалисти са категорични, че в този сектор „Диабетно стъпало“ пациентите ще се диспансеризират, за да има активно проследяване и полезна обратна връзка пациент – лекар. Диабетиците ще бъдат запознати какви храни и добавки могат да приемат, как да се самонаблюдават, какви признаци да следят, какъв начин на живот да водят.

Кои са рисковите фактори за диабетно стъпало обобщава ендокринологът д-р Митева:

• Периферната невропатия предизвиква изтръпване, болка и слабост в стъпалата, но също така може да се стигне до пълна загуба на чувствителност на краката. Увреждането на нервите може също така да доведе до промени във формата на пръстите на краката и стъпалата, което налага носене на индивидуални ортопедични стелки и обувки.

• Захарният диабет води до периферна съдова болест – стесняване и втвърдяване на кръвоносните съдове на краката. Лошото кръвообращение затруднява лечението на инфекциите и е основна причина за по-високият риск от ампутации. Основни симптоми са изстиване на краката, болка и накуцване при ходене или изкачване, която изчезва при спиране за почивка за няколко минути. Освен високите стойности на кръвната захар, други рискови фактори са: тютюнопушенето, високото кръвно налягане и високия холестерол.

• Захарният диабет може да предизвика промени в кожата на краката. Увреждат се нервите, които контролират влажността и омазняването на кожата на краката. Кожата става много суха и лесно ранима, по-често се появяват мазоли. Промененото хранене на тъканите в тези зони предразполага бързото влошаване и задълбочаване на раните. Язвите се появяват най-често на точките на натиск на стъпалото. Пренебрегването на язвите може да доведе до инфекции, които от своя страна могат да доведат до загуба на крайник.

Лекарите от сектора препоръчват 10 лесни, но важни грижи за краката на диабетиците:

1. Проверявайте краката си всеки ден за червени петна, наранявания, подуване.

2. Измивайте краката си всеки ден.

3. След измиване, краката трябва добре да се подсушават и да се намажат с тънък слой хидратиращ крем, за да е оптимално влажна кожата. Не трябва да се нанасят масла или кремове между пръстите на краката, тъй като допълнителната влага там може да доведе до инфекция, най-често гъбични.

4. Мазолите да не се отстраняват по никакъв механичен начин собственоръчно. Внимавайте да не увредите стъпалата при рязането на ноктите, загрубелите кожички около нокътя, както и по стъпалата, врастването на ноктите.

5. Не ходете боси по неравни и грапави повърхности. Пазете стъпалата от наранявания.

6. Носете удобни обувки, които защитават краката. Проверете с ръка обувката за камъчета, подгъване или други чужди тела.

7. Защитете краката си от горещо и студено. Носете обувки на плажа или на гореща настилка. Не поставяйте краката си в гореща вода. Тествайте водата, преди да поставите краката си в нея. Никога краката не се затоплят с грейки, защото при нарушена чувствителност може да се получат изгаряния.

8.Защитете краката си от студено Не допускайте изстудяване или измръзване на стъпалата. Ползвайте меки и широки чорапи по време на сън през студените месеци

9. За да подобрите кръвотока в краката – дръжте краката си нагоре, когато седите и лежите, раздвижвайте пръстите на краката си и глезените нагоре и надолу за 5 минути два или три пъти на ден, не кръстосайте краката си за дълги периоди от време.

10. Спрете тютюнопушенето, във всичките му разновидности.