Нов метод за лечение на депресия чрез мозъчна електростимулация

Иновативно лечение на депресия показва три пъти по-добра ефективност от тази на традиционните медикаменти.

Лечението на депресия чрез транскраниална стимулация с постоянен ток (tDCS) е част от групата на така наречените мозъчно стимулиращи техники. Методът е съвсем нов и се прилага в рамките на международен проект, чиято цел е да събере повече данни за възможните ефективни терапии при това заболяване. В проекта са включени само два центъра у нас, един от които е клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив, в лицето на психиатрите д-р Никола Марков и д-р Любка Илиева. Използва се технология на финландския иновативен производител на медицинска техника Sooma. С това клиниката продължава устойчивата си практика за внедряване на иновативни методики в полза на пациента.
Проведените в последните години проучвания сочат, че този метод на лечение на депресията е най-малко два пъти по-ефективен от лечението с медикаменти при пациенти, които се лекуват за първи път. Ефективността му при пациенти с хронична или рецидивираща депресия също надвишава значително тази на конвенционалната медикаментозна терапия, и повишавауспеваемостта при паралелно прилагане с антидепресанти.

Транскраниалната стимулация с постоянен ток е неинвазивен метод, който не изисква анестезия или друга медицинска подготовка на пациента. Обикновено се прилага в сеанси от по 30 минути на ден, при първоначален курс от 10 сеанса за две седмици, и последващ поддържащ режим по преценка на терапевта. Продължителността на лечението и последващото проследяване се преценяват индивидуално за всеки пациент. Важно е пациентът да е мотивиран да се придържа към плана си за лечение, тъй като ефектите от стимулацията са кумулативни.
Методът е напълно безвреден, като е противопоказан единствено за пациенти с електроимпланти (като пейсмейкъри, например), метални импланти в областта на главата или установено кожно заболяване в зоната на стимулацията. Като редки нежелани ефекти са известни изтръпване в зоната на стимулацията по време на процедурата, леко зачервяване в зоната на електрода или кратко главоболие след терапията.

Предимствата на транскраниалната стимулация с постоянен ток са високата ефективност и бързото подобрение без риск от пристрастяване. Методът дава възможност за пациенти, които не се повлияват от антидепресанти или не могат да понесат страничните им ефекти.

Депресията вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност, алармира през март тази година Световната здравна организация. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%, но в същото време не се предприемат значими мерки срещу тенденцията или в помощ на страдащите хора.
У нас данни от изследването ЕПИБУЛ (2007) сочат, че около 20% от хората са преживяли някакво често психично разстройство във някакъв етап от живота си до момента на проучването. Този показател се нарича „пожизнена болестност”.  Специално депресията се среща в около 5-6% от населението,  а тревожните разстройства – около 12%. По данни на Евростат от 2015г обаче, 8% от пълнолетните граждани в страната ни проявяват симптоми на депресия , но само ¼ от нуждаещите се лекуват.