Прегледи със супер ехограф за ортопедични и травматологични заболявания

Ехограф с високочестотен трансдюсер 18 mHz е най-новата възможност за ортопедо-травматологичната диагностика в Пловдив. С последното поколение техника в клиника „Медикус Алфа“ изследваме и на най-малките детайли от мускули, сухожилия, фасции, ставни капсули, малки съдове и нерви.

При заболявания на опорно-двигателния апарат стандартната диагностика е с рентген – скенер, обяснява ортопедът д-р Димитър Георгиев. Но при него има облъчване с рентгенови лъчи, по-скъп и по-трудоемък е като методика, и най-важно – чрез рентгеновите лъчи не може да се получи образ на меките тъкани – сухожилия, мускули, стави. На рентгеновия апарат се проверяват само костите.

Ехографията е нов, високо информативен и изцяло безвреден метод за прецизна диагностика на заболяванията на меките тъкани, посочва д-р Георгиев. Тя е бързо, лесно, евтино и много точно изследване. Ортопедът сравнява и с ядрено-магнитния резонанс, който е скъп и не винаги достъпен метод, а и освен това отстъпва по точност на ехография 18 mHz в диагностиката на повърхностните структури на опорно-двигателния апарат. А и никой не прави ядрено-магнитен резонанс на сухожилие, на възпалителни заболявания на мускулите, например, казва д-р Георгиев.

Именно със супер ехография 18 mHz се диагностицират възпалителни заболявания – артрити, миозити, бурсити и тендовагинити; травми на мускули, сухожилия, нерви, менискуси; различни видове кисти и тумори на стави, сухожилия и мускули; професионални заболявания и такива свързани с физическа преумора.

С апарата се извършват ставни пункции и прецизна проводна анестезия под ехографски контрол.