Програма за редукция на тегло


Преди 20 години, през 1997 г., Световната здравна организация за първи път алармира остро за сериозните здравни вреди от наднорменото тегло, като обяви затлъстяването за най-значимия проблем на човешкото здраве. Затлъстяването е основен компонент на метаболитния синдром, който от своя страна повишава двукратно сърдечносъдовия риск, и многократно риска от развитие на диабет тип 2. Тези основни изводи доказват, че поддържането на здравословно тегло далеч не е само от естетическо значение, а преди всичко важен фактор за добро здраве. Често обаче свалянето на излишните килограми е предизвикателство, което изисква компетентните усилия на специалисти и пациенти.

Програмата за редукция на телесно тегло на клиника „Медикус Алфа“ е създадена специално за хората, които се затрудняват в овладяването на килограмите. Нейната цел е да установи причините за наднорменото тегло и да предложи на конкретния пациент решения, съобразени с неговите индивидуални здравни потребности.
В световен мащаб наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в сериозен здравен и социален проблем, особено в развитите страни. По данни на НСИ близо 40% от българите над 18 години са с наднормено тегло, още около 15 на сто страдат от затлъстяване. В голяма част от случаите „виновник“ за излишните килограми е заседналият начин на живот и неправилното хранене, които води съвременния човек. Нерядко обаче тези фактори на средата са допълнени от недиагностициран здравен проблем, който пречи на пациента да се справи с наднорменото тегло.
Програмата за редукция на теглото, разработена от специалистите на „Медикус Алфа“ предлага комплексен диагностичен подход към проблемите на пациентите ни. Тя включва пълна клинична диагностика и определяне на терапевтичен режим, съобразен с общото здравословно състояние на пациента. Когато физиологичните функции, свързани с теглото, не са нарушени, редукцията му може да се постигне с подходящ индивидуален диетичен и двигателен режим. В случаите, в които има диагностициран здравословен проблем обаче, излекуването му е във фокуса на терапията.
Свалянето на тегло често е стресиращо преживяване за пациентите, тъй като то е свързано с цялостна трансформация на техните навици и начин на живот. Особено сложен е този проблем в случаите, когато наднорменото тегло е генетично обусловено или свързано със здравословен проблем, който не може лесно да бъде отстранен.

За да бъде Програмата максимално полезна за пациентите, клиника „Медикус Алфа“ предлага:
–    Клиничен преглед от ендокринолог;
–    Пълен набор изследвания на метаболитния статус, общи кръвни изследвания, бъбречна и чернодробна функция, мастен статус, хормонален баланс;
–    Пълен анализ на телесните показатели с професионален апарат TANITA;
–    Комплексна медицинска оценка на резултатите от изследванията;
–    Терапия за лечение на здравословния проблем, ако се установи такъв;
–    Индивидуална програма за хранителен и двигателен режим.

Какво представлява технологията TANITA?
@TANITA е специализиран софтуер за анализ на състава на тъканите в тялото. Външният вид далеч не дава достатъчна информация за това дали теглото е здравословно. Отговорът на този въпрос се крие в баланса на различните компоненти в организма, които са различни според пол, възраст, навици.
При измерване на апарата TANITA пациентът стъпва върху специална платформа, която е снабдена с електроди. През тялото преминава съвсем слаб електрически заряд, който е напълно безопасен за повечето пациенти. Изключение правят тези с електроимпланти, например пейсмейкър.
Софтуерът отчита съпротивлението (биоимпеданса) между различните тъкани в тялото, и по специален алгоритъм дава данни за съотношението между мастни тъкани, вода, мускулна маса. Показателите, които апаратът отчита, са:
•    Тегло
•    Телесна мазнина в %
•    Обща телесна вода в %
•    Мускулна маса
•    Физически рейтинг
•    Костна минерална маса
•    Основна метаболична възраст
•    Метаболична възраст
•    Индекс на телесната маса
•    Висцерална мастна тъкан
•    5 сегментово отчитане на мазнините
•    5 сегментово отчитане на мускулите.
Привеждането на тези покзатели в нормални стойности и съотношения е ключово за успешното и здравословно отслабване. От изключително значение е резултатът да бъде разчетен компетентно, и инкорпориран в цялостна визия за подобряване на здравето на пациента, а с него  – и на външния му вид.